marți, 9 martie 2010

Vom ajunge ca in Grecia???

Lumea vorbeste multe... Sunt atat de multe mijloace de informare in ziua de azi, atat de multe canale pe care fiecare (de cele mai multe ori in necunostinta de cauza...) isi poate permite sa emita tot felul de judecati de valoare cu privire la ce se mai petrece in lume. Sau in Romania, cazul nostru, privit strict subiectiv.
De doi ani tot vorbim de criza economica si financiara, dar deocamdata , sa fim sinceri, nu am avut toata "simptomatologia" unei veritabile crize.
Despre ce vorbim, in primul rand? La noi criza a insemnat doar strangularea creditelor bancare, disponibilizari (nu asa de rau cum s-au anuntat initial...) si caderea preturilor imobiliare (Prima Casa a avut rol de frestie la piciorul de lemn, a tinut perfuzia unui sistem muribund).
Cam atat...
Ce a insemnat criza pe alte meridiane: criza imobiliara totala (este cunoscut exemplul acela din SUA, o proprietate cumparata in 2005 pentru 112 000 de $, a fost vanduta in disperare de cauza pentru numai 12 000 de $), somaj galopant si foarte greu reversibil (vezi Spania, care atinsese o cota a somajului de peste 25% din populatia activa), si, evident, exemplul Greciei cu peste 300 de miliarde de euro datorie externa si care este in incapacitate (nedeclarata) de plata.
Tot auzim pe guvernanti ca iesim din criza... Ca sa fiu cinstit nu cred acest lucru pentru ca este imposibil sa iesi din criza in conditiile in care incasarile la buget scad simtitor, iar datoriile externe (unele dintre ele) au scadenta destul de curand si....nu prea avem cu ce plati!
Desigur, facem datorii pe la bancile suprastatale....Dar asta e o prostie fara seaman, achitam o datorie cu o alta datorie, la care se adauga riscul de tara , tradus intr-o dobanda foarte mare!
As vrea sa cititi cu mare atentie ce se petrece acum in Grecia! O sa vi se para o joaca de copii comparativ cu ce-o sa va ofere plaiurile mioritice peste numai un an de zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu